Съдия от САЩ постанови в четвъртък, че американските прокурори могат да конфискуват 5,4

...
Съдия от САЩ постанови в четвъртък, че американските прокурори могат да конфискуват 5,4
Коментари Харесай

САЩ конфискуват 5 млн. долара от руски олигарх

Съдия от САЩ постанови в четвъртък, че американските прокурори могат да конфискуват 5,4 млн. $, принадлежащи на глобения съветски бизнесмен Константин Малофеев. По този метод се открива опция средствата да бъдат употребявани за подкрепяне на възобновяване на опустошената от война Украйна.

Решението на окръжния арбитър Пол Гардеф във федералния съд в Манхатън бележи първата заповед за конфискация на активи на съветски олигарх, откогато Министерството на правораздаването през 2022 година започва работна група, целяща да свие финансите на съдружниците на съветския президент Владимир Путин в отговор на нашествието му в Украйна.

В края на 2022 година президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който разрешава на Министерството на правораздаването да трансферира някои иззети активи на Държавния департамент, с цел да може той да помогне на Украйна. Законът лимитира метода, по който държавното управление може да употребява иззетите активи, пише  " Ройтерс ".

Американските управляващи упрекват Малофеев - притежател на християнския православен ефирен канал Царьград ТВ, във финансиране на сепаратистите в Крим, който Русия анексира през 2014 година Малофеев отхвърля.

Руският предприемач е глобен от Вашингтон през 2014 година, а през 2022 година е упрекнат в нарушение на глобите. Не е коментирал конфискацията в Съединени американски щати. Смята се, че е на независимост в Русия.

Андрю Адамс - началник на оперативната група на Министерството на правораздаването, отговаряща за активите, съобщи предишния месец, че първите иззети средства може скоро да бъдат прeхвърлени в Украйна. " Тези суми са оскъдни спрямо цената на злополуката, нанесена от Русия на народа и земята на Украйна, само че приносът е значим ", сподели Адамс в тирада пред института " Хъдсън ", мозъчен концерн във Вашингтон.

В края на предходната година в правосъдни документи прокурорите обявиха, че имат право да получат парите от сметката на Малофеев в основаната в Денвър банка Sunflower, защото той се е опитал да ги преведе на бизнес сътрудник в нарушаване на глобите на Съединени американски щати. Тъй като Малофеев не е оспорвал, в четвъртък прокурорите обявиха, че средствата би трябвало да бъдат иззети по дифолт.

Оперативната група " KleptoCapture " към Министерството на правораздаването на Съединени американски щати краткотрайно е конфискувала активи на други олигарси, в това число яхта на стойност 300 млн. $, само че към момента не е получила заповеди за окончателното им лишаване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР